انواع سند ملکی

19/11/1399
۰ نظر
انواع سند ملکی

انواع سند ملکی

یکی از مهم‌ترین مسائل حقوقی که در هنگام خرید خانه در تهران یا شهرستان‌ها با آن مواجه می‌شویم، سند ملک و صحت آن است. انواع مختلفی از سند ملکی وجود دارند. که هرکدام مسائل حقوقی ویژه‌ی خود را دارند. و اگر نسبت به آن‌ها اطلاعات دقیق نداشته باشیم، ممکن است بعدها با مشکلات جدی مواجه شویم. در این مقاله قصد داریم چند نمونه از پرکاربردترین سندها را معرفی کرده و درباره‌ی آن‌ها توضیحاتی را ارائه دهیم.

سند ملکی رهنی :

بسیار پیش می‌آید که خریداران بخواهند در هنگام خرید خانه از وام و تسهیلات بانکی استفاده کنند. در این حالت سند برای مدتی که قرار است وام پرداخت شود، در رهن بانک نگه داشته می‌شود. و این مسئله در خود سند هم قید می‌گردد. منظور از رهن سند در نزد بانک، گرو ماندن آن نیست. بلکه صرفاً در خود سند قید می‌گردد که این سند تا تاریخ معین در رهن بانک است. آنگاه سند به خریدار تحویل داده می‌شود. اگر وام گیرنده نتواند در موعد مقرر وام خود را پرداخت کند. بانکی که سند در رهن آن است، حق دارد که ملک را تصاحب کند.

سند ملکی تک برگ :

سندهای قدیمی املاک معمولاً به صورت دفترچه‌ای بودند. و یا از چند برگ تشکیل شده بودند. سند تک برگ نوع جدیدتر و یا به تعبیری سند امروزی است. که از سوی مراجع رسمی در نظام اسناد کشور مورد طراحی و تأیید قرار گرفته است. مزیت این سند در درجه‌ی اول اصالت و در درجه‌ی دوم خوانا بودن و شفاف بودن آن است. همچنین تک برگ بودن آن سبب نگه‌داری آسان‌تر آن نسبت به سندهای قدیمی‌تر شده است.

✅ سند ملکی مشاع :

واژه‌ی مشاع در اصل به معنای شریک بودن است. و برای سند در زمانی استفاده می‌شود که یک ملک چند مالک داشته باشد. سند مشاع به سند ملکی گفته می‌شود. که بین چند شریک تقسیم شده است. واژه‌ی مشاع از اشاعه می‌آید که بدان معنا است. که هر قسمت از آن ملک از آنِ تمام شرکاء است. در واقع ملک مشاع ملکی است که همه‌ی مالکان در تمام آن با هم شریک هستند. از این جهت مسائل حقوقی فرآیند فروش یا خرید خانه مشاع کمی پیچیده‌تر از سندهای غیرمشاع است.

سند ملکی بنچاق :

در زمان‌های گذشته که نظام مدیریتی ثبت اسناد همانند الان به صورت یکپارچه و الکترونیک نبود، مردم برای توافق بین خودشان قراردادهایی را می‌نوشتند. سپس برای تأیید صحتشان، آن‌ها را نزد علما و افراد سرشناس که در بین مردم چهره‌ی موجه و مقبولی داشتند، می‌بردند. این سندها وقتی به مهر و امضای این اشخاص می‌رسید و نزد همگان قابل قبول بود. به این نوع سندهای ملکی، اسناد بنچاق می‌گویند. که البته امروزه مانند سابق دیگر رواج ندارند. اما کماکان اعتبار آن‌ها پس از تأیید صحت آن‌ها نزد مراجع قانونی پذیرفته است.

✅ سند ملکی وکالتی :

سند وکالتی به سندی می‌گویند. که به نام شخص یا اشخاص دیگری به عنوان وکیل فروشنده‌ی اصلی تنظیم شده باشد. گاهی اوقات ممکن است به هر دلیلی از جمله بیماری، فوت و… یک یا چند نفر از سوی یک نفر وکالت داشته باشند. در این صورت باید وکالت آن‌ها به صورت رسمی و محضری ثبت شده باشد. تا برای دیگران نیز از اعتبار لازم برخوردار باشد.

✅ سند ملکی تفکیکی :

همان‌طور که از کلمه‌ی تفکیک هم پیدا است. این سند معمولاً بر ملکی دلالت دارد. که بین چند نفر تقسیم شده است. و قسمت‌های تقسیم شده هرکدام در قالب یک سند از هم تفکیک شده‌اند. سندهای تفکیک شده مربوط به املاکی هستند. که چند نفر در مالکیت آن با هم شراکت دارند. و این سندها مسائل حقوقی مربوط به خود را دارند.

✅ سند ملکی عرصه و اعیان :

نام این سند برای متقاضیان خرید خانه در تهران و یا خرید خانه در شهرهای بزرگ آشنا است. چرا که در این شهرها بیشتر منازل مسکونی از نوع واحدهای آپارتمانی هستند که عرصه و اعیان دارند. آپارتمان‌ها در زمینی به مساحت معین ساخته می‌شوند. سند عرصه، سند ملکی مربوط به زمینی است. که آپارتمان در آن بنا می‌شود و سند اعیان مربوط به سند ملکی واحدهایی است. که بر روی آن زمین ساخته می‌شوند.

✅ سند ملکی شش دانگ :

به سندی که به صورت کامل به یک شخص تعلق داشته باشد. سند شش دانگ گفته می‌شود. این نوع سند یکی از انواع معتبر در بین اسناد ملکی است. کلمه‌ی شش دانگ به معنای شش جهت است و منظور از شش دانگ؛ شش جهت شمال، جنوب، شرق، غرب، بالا و پایین است. کلمه‌های بالا و پایین به فضاهای بالا و زیرزمین دلالت دارد. که نشان از مالکیت تام صاحب سند نسبت به ملک مربوطه دارد.

amlakefarzin

املاک فرزین اولین سامانه هوشمند املاک دماوند